Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

S’entreguen els XV Premis Literaris Constantí dedicats als Relats de patrimoni natural

Constantí ha celebrat aquest diumenge 30 de gener l’acte d’entrega de la 15a edició dels Premis Literaris corresponents a l’any 2021. Aquest acte posava el punt i final a la Festa Major d’Hivern de Sant Sebastià, i per primera vegada la festa literària s’ha celebrat al Pavelló Poliesportiu, amb un ple absolut i 230 assistents. L’acte va comptar amb una actuació musical a càrrec d’un  Trio de clarinets de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens” de Constantí.

Silva Editorial, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, han promogut un any més aquests Premis Literaris que han arribat a la seva XV edició, aquest any centrats en la temàtica “Relats de patrimoni natural” i amb una xifra de participació que ha arribat fins als 437 treballs presentats a concurs, dividits en 4 categories: la d’adults (a partir dels 21 anys), la de júniors (de 17 a 21 anys), la de joves (de 13 a 16 anys), i la d’infants (fins als 12 anys). En aquestes categories, s’ha volgut fer un reconeixement especial, per la seva col·laboració, a l’escola Mn. Ramon Bergadà i l’Institut de Constantí, el col·legi Turó de Constantí, el col·legi Aura, l’Institut Pons d’Icart de Tarragona i els col·legis Sant Josep i Maria Rosa Molas de Reus.

Durant l’acte d’entrega dels premis, s’ha presentat també el llibre “Relats de patrimoni natural”, que recull un total de 97 treballs (com a guanyadors i finalistes) presentats a concurs, en llengua catalana i espanyola, tenint en compte la participació d’escriptors no només locals, sinó que un any més s’han presentat treballs procedents de tot el món, i amb gèneres i temàtiques ben variades:  la vivència personal o una historia de vida, la crònica d’una excursió o un viatge, un article d’opinió, la descripció d’un paisatge o un paisatge amb figures, una crònica local o general, un conte, un diari, un quadern de camp, entre d’altres. En aquesta XV edició, el tema escollit han estat els Relats de patrimoni natural, lligat al Patrimoni Cultural i a les formes de vida dels humans en el seu habitat. La biodiversitat, la geodiversitat, el clima, l’atmosfera estan amenaçats, i no per raons naturals, sinó per l’acció agressiva de l’home. Preservar la terra i el seu Medi Ambient és un deure si volem mantenir el llegat passat comú, gestionar el present i preservar el futur.

Els guanyadors d’aquesta 15a edició dels Premis Literaris han estat els següents: en categoria d’adults, Juan Antonio Rodríguez Astorga (de Cádiz) amb “Fábula de una migración”. En categoria júnior, el primer premi ha estat per Sílvia Almenar (d’Amposta), amb “Infern blau”; en categoria de joves el primer premi ha recaigut en Joel Belmonte Fortuny (de Constantí) amb “La salvació del món”. I finalment, el guanyador en categoria infantil ha estat Eder Candel Ortega (de Constantí) amb “Macropus”.

Un any més, a iniciativa de l’Ajuntament de Constantí, tots els participants al concurs van rebre una entrada per poder realitzar una visita gratuïta a la vil·la romana de Centcelles.

Back to top