Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

La URV, l’ICAC i l’Ajuntament de Constantí presenten el projecte de recuperació patrimonial a la vil·la romana de Mas dels Frares

La Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Ajuntament de Constantí han signat un conveni de col·laboració a fi de potenciar la recerca arqueològica al jaciment rural de Mas dels Frares i valorar l’entitat patrimonial d’aquesta vil·la romana de l’antic territorium de Tàrraco. El jaciment està situat al Celler Experimental de Mas dels Frares de la Facultat d’Enologia de la URV (Constantí) i existeixen indicis arqueològics que apunten a l’existència d’una vil·la romana amb estructures productives de caire vinícola. El projecte preveu una campanya de prospeccions geofísiques al jaciment i tres excavacions arqueològiques al sector oriental de la vil·la. L’estudi està dirigit per Josep Maria Macias Solé, investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, en el marc del projecte de recerca «Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares (Constantí)», projecte quadriennal de la Generalitat de Catalunya, que va comptar, en la seva primera fase, amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Constantí i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Catalunya.

La segona fase de les excavacions s’està duent a terme al jaciment des del passat 6 de juliol i fins al 31, sota la direcció de les investigadores de l’ICAC Karen Fortuny i Ada Lasheras, i amb la participació d’estudiants del Màster d’Arqueologia i del Grau d’Història de l’Art i Arqueologia de la URV. Els resultats d’aquests treballs han de permetre desenvolupar activitats d’anàlisi del jaciment, difusió científica i socialització del coneixement. A més, s’espera dur a terme treballs d’arqueologia experimental en base a un possible centre d’explotació vinícola d’època romana que vinculi la recerca amb les activitats formatives del Celler Experimental de Mas dels Frares.

L’acte de presentació ha comptat amb la intervenció del director de l’ICAC, Josep Maria Palet; l’investigador que dirigeix el projecte, Josep Maria Macias; la rectora de la URV, María José Figueras; el degà de la Facultat d’Enologia, Joan Miquel Canals, i l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez.

Back to top