Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Es presenta la 3a edició del Premi Centcelles de Composició musical

Aquest dimarts 13 de desembre s’ha fet la presentació de la 3a edició del Premi Centcelles de Composició, convocat per l’Associació Amics de la Música de Constantí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí, l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, el MNAT (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) i amb el patrocini de REPSOL.

L’acte de presentació s’ha fet al conjunt monumental de Centcelles i ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Fortuny. També hi han estat presents Mònica Borrell (directora del MNAT); Josep Bertran (responsable de comunicació de Repsol); Remei Tell, en representació de l’Associació d’Amics de la Música de Constantí; Josep Boada, director de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”; i el músic constantinenc, Joan Reig.

Des del MNAT, la seva directora, Mònica Borrell, ha volgut “felicitar els organitzadors del premi per aquestes tres edicions” i ha destacat l’aposta de Constantí per consolidar Centcelles com “un espai cívic, de creació i per compartir cultura”. L’alcalde, Óscar Sánchez, ha manifestat el seu agraïment a tots els agents implicats en l’organització d’aquests premis, “un projecte que es consolida i que vol continuar creixent”. Després de destacar la “dimensió internacional que van adquirir els premis en la darrera edició, ara el repte és que es consolidin també a nivell nacional”. Per aquest motiu, ha animat els compositors i creadors del territori a participar.

La responsable de l’Associació Amics de la Música de Constantí, Remei Tell, ha expressat la seva satisfacció “per l’èxit de la iniciativa en la dues primeres edicions, amb una àmplia participació” i ha destacat “la gran qualitat de les obres que es van presentar”  a més d’avançar que en aquesta 3a edició les obres hauran de ser escrites per a piano. El director de l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, Josep Boada, ha volgut subratllar que aquest any “les obres es podran presentar fins el divendres 5 de maig de 2023”. També ha recordat que “l’obra guanyadora s’estrenarà en l’últim concert del Cicle a Centcelles d’aquest estiu”.

El músic Joan Reig ha posat en valor “el marc incomparable de Centcelles com a espai de difusió cultural” i ha destacat que aquestes iniciatives “uneixen patrimoni, música i cultura” i que “aquest era un dels principals objectius quan es va pensar en organitzar aquests premis de composició musical”.

Finalment, Josep Bertran (Repsol) ha agraït a l’Ajuntament i l’Associació Amics de la Música de Constantí la confiança per convidar-los a col·laborar d’aquest projecte, destacant “la quantitat i la qualitat de les obres presentades durant les dues primeres edicions”.

L’objectiu d’aquesta nova convocatòria dels Premis Centcelles de Composició és seguir fomentant la creació musical i difondre les obres musicals dels compositors actuals. Les obres presentades han de ser completament inèdites. No s’han d’haver interpretat, publicat o difós anteriorment en cap mena de format ni d’arxiu informàtic sonor. L’estil, l’escriptura i l’estructura de l’obra és completament lliure. La principal novetat d’aquesta tercera edició és que les obres qual hauran d’estar escrites per piano sol.

El Jurat d’aquest 3n Premi de Composició Centcelles estarà format per professionals en  l’àmbit de la música. L’obra premiada s’estrenarà en un dels concerts del Cicle de Concerts a Centcelles, durant el juliol de 2023. El guanyador rebrà 3.000 €uros en metàl·lic. La data límit de presentació de les partitures és el divendres 5 de maig de 2023.

Les dues primeres convocatòries dels Premis de Composició Centcelles van ser tot un èxit de participació, amb prop d’unes quaranta obres presdentades en aquestes dues edicions. El guanyador de la 2a edició del Premi va ser el compositor israelià-alemany, Dror Binder, amb l’obra ” Augen zu, Mund auf!”, que va ser estrenada pel prestigiós quartet de saxos Kebyart en el concert que tancava el Cicle de Concerts a Centcelles de 2022, el passat mes de juliol.

Back to top