Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

El projecte “Centcelles, el nostre objectiu. Curs 2017-2018” recrea uns Jocs Esportius a l’antiguitat clàssica

Aquest dijous 3 de maig s’ha fet a la vil·la romana de Centcelles la presentació dels treballs del projecte «Centcelles, el nostre objectiu» corresponents al curs 2017-2018. Es tracta de la sisena edició d’aquest projecte educatiu, iniciat durant el curs 2012-2013, organitzat per l’Ajuntament de Constantí i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i el patrocini de Repsol, i amb la participació de tots els centres educatius de Constantí: Escola Centcelles, Escola Mossèn Ramon Bergadà, Col·legi Turó i Institut Constantí.

Per aquest nou curs 2017-2018 el projecte s’ha desenvolupat a l’entorn de la temàtica  “Els esports i les competicions a l’antiguitat clàssica”. En el marc de la celebració dels Jocs del Mediterrani 2018 a Tarragona, i aprofitant el fet que Constantí és seu de la prova d’halterofília, es va decidir fer un projecte conjunt per aquest curs a l’entorn de l’esport i els jocs a l’antiguitat clàssica. En el marc del cicle “Fes Cultura, Fes Salut”  de l’Ajuntament de Constantí, el projecte conjunt  s’ha materialitzat en la realització de l’activitat “Vèncer a Olímpia!. Celebrem uns jocs…a la grega”.

L’acte ha comptat amb la presència de tots els alumnes implicats en el projecte, dels seus professors i professores, així com dels representants de les institucions organitzadores: l’alcalde Oscar Sánchez i la 1ª Tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Dolors Fortuny, en representació de l’Ajuntament de Constantí; Mònica Borrell, directora del MNAT; Pilar Sada, conservadora del MNAT i responsable de l’àrea de Difusió, Educació i Exposicions; i Josep Bertran, cap de comunicació de Repsol.

Com sempre, el projecte ha partit del coneixement i la utilització del patrimoni per l’educació i l’aprenentatge: les activitats i els tallers realitzats a Centcelles –l’eix del projecte–; les activitats a l’entorn de l’exposició “El fil de la Història”, que es va presentar el curs passat dins d’aquest projecte i que recollia el treball realitzat durant el curs passat i una síntesi de la metodologia i els principals projectes realitzats durant les edicions anteriors; les visites i activitats realitzades a l’exposició “Agon!. La competició a l’antiga Grècia”, presentada a CaixaForum Barcelona i les realitzades al Museu Olímpic i de l’Esport de Barcelona, han estat el punt d’arrencada i de desenvolupament del projecte, que cada centre ha anat concretant a l’aula a partir d’una estructura i objectius comuns.

La finalitat de tots els treballs era l’organització d’uns Jocs a la grega, com a síntesi de tots els treballs realitzats. La proposta s’ha presentat en una jornada que ha començat a les 9:30 del matí i que ha finalitzat a les 16 h. Durant el matí, els assistents han estat rebuts per la mascota dels Jocs Mediterranis, Tarracus. Posteriorment s’han exposat els treballs realitzats per part dels alumnes dels diferents centres, i seguidament s’han desenvolupat recreacions des de la cerimònia inaugural, fins a la realització de diferents proves esportives, com el Salt de llargada, llançament de disc, llançament de javelina, i curses a peu ( velocitat i resistència). Després del lliurament de corones als guanyadors i diplomes a tots els participants, la jornada ha finalitzat amb un dinar.

Back to top