Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Constantí commemora el centenari de la inauguració de les Escoles Velles

El 20 de gener de 2020 es commemora el centenari de la inauguració de l’edifici de les Escoles Velles a Constantí. Tot just ara fa cent anys, el municipi iniciava una etapa de progrés inaugurant les primeres escoles públiques. Després de diversos intents de construcció fallits durant el segle XIX i d’utilitzar cases particulars com a centres d’ensenyament, sense disposar de les condicions mínimes imprescindibles per a aquest ús, el 20 de gener de 1920 s’inauguraven les noves escoles arran d’una iniciativa del rector Mossèn Ramon Bergadà, qui va comptar amb la col·laboració de l’entitat Sociedad de la Cultura de Constantí. La construcció va estar basada en un projecte de l’arquitecte modernista, Pere Caselles.

Amb motiu d’aquest centenari l’Ajuntament de Constantí ha programat tot un seguit d’actes de celebració durant la Festa Major d’Hivern, que tindrà lloc entre els dies 18 de gener i 2 de febrer. El dissabte dia 18, al Pavelló Poliesportiu, tindrà lloc un Sopar Commemoratiu del Centenari de les Escoles Velles durant el qual es projectarà un vídeo que recollirà el testimoni d’algunes de les personalitats més destacades d’aquests 100 anys d’escola pública al municipi.

El dilluns 20 de gener, Diada de Sant Sebastià, després del Solemne Ofici tindrà lloc la Festa del Centenari de l’Escola Pública a Constantí, amb la inauguració d’una placa commemorativa i d’una exposició fotogràfica amb un recull d’imatges d’aquests 100 anys, que es podrà veure a la Plaça de les Escoles Velles. Es tracta d’un conjunt d’imatges que recullen la jornada inaugural, algunes vistes de l’equipament i de l’entorn, amb la plaça i el parc del darrere, i també les clàssiques fotografies de grup, on hi veurem alumnes al costat dels i de les mestres.

A més, des del 13 de gener i fins el 3 d’abril, es podrà veure a l’Escola Mossèn Ramon Bergadà l’exposició “Records d’Escola. A Constantí fem 100 anys”. L’exposició es podrà visitar en horari lectiu, de 9 a 17 hores.

D’altra banda, la XIII edició dels Premis Literaris Constantí 2019, que s’entregaran el diumenge 2 de febrer a la Biblioteca Municipal també han escollit com a tema de concurs els “Relats d’escola”, coincidint amb la commemoració d’aquest centenari.

 

 

 

 

Back to top