Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Comencen les obres de rehabilitació de l’antic refugi antiaeri

La setmana passada es van iniciar les obres del projecte de condicionament i reforma de l’entorn de l’antic refugi antiaeri de la Guerra Civil a Constantí. El projecte té un pressupost d’execució de 51.557 €uros (IVA inclòs) i ha estat adjudicat a Obres i Serveis Curto SL. L’actuació té un termini d’execució d’uns tres mesos aproximadament i s’emmarca en el Pla d’inversions de 7 milions d’euros aprovat per l’Ajuntament per al període 2021-2024

El refugi antiaeri és una construcció soterrada que va servir per protegir a la població dels bombardejos durant la Guerra Civil. L’àmbit de l’actuació del projecte comprèn el refugi i la plaça frontal que dona accés al refugi, delimitada pel Raval de Sant Cristòfol i l’edifici situat a cavall entre el carrer de l’Església i el Raval de Sant Cristòfol.

Pel que fa a l’interior del refugi es condicionarà i es museïtzarà parcialment per ser visitable. Actualment, el refugi té un únic accés per la plaça i la resta dels seus extrems estan tapiats per assegurar que la gent no hi accedeixi. L’estructura de l’interior està malmesa en alguns punts ja que es tracta d’una excavació sobre la terra d’argila i alguns trossos han caigut. La intervenció permetrà una consolidació amb formigó dels 10 primers metres de l’estructura per fer-lo visitable, i permetrà al visitant entrar fins al punt on es bifurquen els passadissos interiors i des del qual es  podrà divisar la prolongació i longitud dels passadissos en el seu estat original (tot il·luminat amb llums longitudinals a cadascun dels costats dels passadissos). D’altra banda, es projecta un accés en “L” amb una lleugera rampa transversal, simulant els antics accessos del refugi on el propi angle recte protegia l’ona expansiva d’una possible explosió. El projecte també preveu obrir la ventilació dels altres extrems del refugi amb unes reixes fixes.

El projecte comportarà també la urbanització de la plaça frontal que dona accés al refugi, on actualment hi ha el Casal d’Entitats, amb un nou paviment de lloseta de formigó, com el  que ja s’ha utilitzat per arranjar la Plaça del Castell i la Plaça de les Escoles Velles. Aquesta plaça amaga sota d’ella l’antic baluard, i en l’arranjament del paviment es jugarà amb dos colors per fer visible l’existència d’aquest baluard. El baluard forma part de del sistema de fortificacions que protegia la banda septentrional del Castell i la vila de Constantí durant la primera meitat del segle XVII.

Back to top