Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Emocions i sentiments vius i intensos

La riquesa patrimonial de Constantí, com a tot arreu, no està basada només en els béns materials sinó que compta també amb un conjunt molt rellevant d’elements culturals, no palpables, que conformen un cos de festes, tradicions i coneixements de caire popular i tradicional compartit pel conjunt de la nostra comunitat i encara ben vigent gràcies a les entitats que el mantenen viu i que, en molts casos, té una llarga història. Aquest patrimoni intangible té la seva màxima expressió en les nostres festes pròpies i singulars, al mateix temps que s’ha de considerar un patrimoni d’especial interès en la mesura que representa un important instrument d’identitat per la comunitat i una eina fonamental de cohesió social.

Els pobles, les ciutats i les viles sempre s’han sentit identificats i representats amb les seves festes perquè en elles es mostra tota la seva cultura local. La festa, amb la seva facilitat de transformar i condensar les creences i valors, actua com a símbol ja que expressa la identitat de qualsevol col·lectiu des dels vessants social i cultural.

La festa neix de la pròpia necessitat de l’ésser humà i és expressió de les estructures socials pròpies de cadascun dels municipis, i esdevé un element de cohesió, de pertinença a un grup social que té uns interessos i uns objectius comuns per a totes les persones que hi participen. La festa és dinàmica i es transforma o s’ajusta a les idees de cada localitat, de cada estrat generacional i, fins i tot, de cada persona que la viu; la capacitat d’integració de nous elements en la festa serà el que periòdicament anirà redefinint la idea que és un patrimoni viu perquè, a diferència del patrimoni arqueològic o artístic que sovint queda tancat en recintes, el festiu no es pot desar.

Revivim tots i cadascun dels actes que hem pogut celebrar plegats durant aquests darrers mesos tot desitjant que l’any vinent puguem mantenir el nostre bagatge patrimonial i, fins i tot, incrementar-lo.

Back to top