Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Es presenta l’oferta socioeducativa dels serveis municipals per al curs 2022-2023

L’Ajuntament de Constantí ha presentat aquest dijous 15 de setembre l’oferta socioeducativa per al curs 2022-2023 en els diferents serveis educatius municipals. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, Óscar Sánchez, la regidora d’Ensenyament, Dolors Fortuny, la directora de l’Escola d’Adults, Gemma Santos, el director de l’Escola Municipal de Música, Josep Boada, i la directora de la Biblioteca Municipal, Vanesa Gutiérrez, a més de la directora de l’Institut de Constantí, Mercè Grané. I és que aquest any, la presentació de l’oferta socioeducativa s’ha fet precisament a l’Institut, que ha posat en marxa, per primera vergada, un PFI (Programa de Formació i Inserció) coincidint amb l’any del seu 25è aniversari.

Nou PFI d’auxiliar de comercialització de productes i logística

Precisament, la implementació d’aquest nou PFI és la principal novetat de l’oferta formativa d’aquest curs 2022-2023 al municipi. Aprofitant el potencial logístic del Polígon Industrial de Constantí, es tracta d’un programa d’auxiliar de  comercialització de productes i logística. Compta amb un total de 16 alumnes matriculats, d’entre 16 i 21 anys, que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria. La directora de l’Institut de Constantí, Mercè Grané, ha destacat la importància d’oferir aquests estudis adreçats a aquesta franja d’edat. Amb els PFI, d’una banda, es facilita la continuïtat formativa dins de la formació professional i, de l’altra, l’aprenentatge de les competències transversals i professionals necessàries per al món del treball.

Durant el 3r trimestre del curs, els alumnes d’aquest PFI majors d’edat podran realitzar les seves pràctiques al centre logístic que Amazon té a Constantí. Amazon i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament, han arribat a un acord de col·laboració per impulsar la formació professional i la inserció laboral. A més,  Amazon oferirà píndoles formatives a l’Institut de Constantí seguint el model d’aprenentatge de coeducació.

Escola d’Adults

Pel que fa a l’oferta formativa de l’Escola d’Adults, un any més destaca l’apartat de la formació ocupacional i l’aposta per l’acció formativa com una via per millorar la  qualificació professional i la capacitat d’inserció laboral de la població. En aquest sentit, i a l’espera que es publiqui l’oferta formativa del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya)  per aquest any, es continuen desenvolupant cursos de formació totalment subvencionats pel SOC que permetran l’obtenció de certificats de professionalitat. Es tracta del Curs d’Atenció Sociosanitària a persones dependents en institucions socials o el Curs d’Activitats de gestió administrativa. A més, es realitzaran altres de cursos de formació ocupacional que han tingut una gran demanda els darrers anys, com és el cas del curs de carretoner, el curs de plataforma elevadora o el curs en col·laboració amb l’AEQT

Un altre dels eixos bàsics de l’oferta formativa de l’Escola d’Adults són les competències bàsiques que van des de la formació instrumental, l’alfabetització i el servei de primera acollida (que respon a les necessitats inicials de formació i informació de les persones nouvingudes).

Pel que fa a la formació reglada, i en la modalitat de cursos online, l’oferta formativa inclou els cursos que ofereix l’Institut Obert de Catalunya i que permeten l’obtenció del Graduat en Educació Secundària i la preparació per a la proves d’accés a Grau Superior i cicles Formatius o a les PAU (Proves d’Accés a la Universitat), entre d’altres. L’Escola d’Adults manté un any més dintre de la seva oferta formativa l’Aula Mentor, un programa de formació reglada a distància, amb més de 120 cursos certificats pel Ministeri de Cultura.

També s’inclouen en l’oferta formativa els cursos d’Informàtica en diferents nivells (inicial, bàsic, mitjà), i els tallers per aprendre a utilitzar el telèfon mòbil i tablets. A més, es mantenen les píndoles TIC amb microsessions formatives online per ajudar a trencar la bretxa digital.

A banda, es mantenen els cursos de català a través del Consorci per la Normalització Lingüística, des dels nivells inicials fins al nivell superior. L’oferta formativa de l’Escola d’Adults es complementa amb els habituals taller de costura creativa, el curs teòric del carnet de conduir  o el taller de memòria.

Biblioteca Municipal

Des de la Biblioteca Municipal de Constantí durant aquest mes de setembre es posarà en marxa les activitats d’una programació estable i periòdica, que tindran una periodicitat i també que compten amb la participació d’un grup estable d’assistents. La directora de la Biblioteca, Vanesa Gutiérrez ha explicat que l’objectiu d’aquestes activitats és “fomentar l’hàbit lector i difondre la cultura en general, i sobretot crear vincles entre persones”, reivindicant la biblioteca com un espai de trobada i socialització.

Continuen les activitats habituals com els clubs de lectura d’adults o juvenil, el club de lectura fàcil, en col·laboració amb l’Oficina de Català de Constantí del CPNL,  amb la finalitat d’ apropar la lectura a persones amb dificultats lectores o el Club de Lectura en família destinat a nens i nenes de P4 a 1r, acompanyats d’un adult. També es donarà continuïtat al projecte LECXIT, un programa d’acompanyament lector de la Fundació Bofill que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora.

I entre les novetats d’aquest any destaquen el club de Lectura infantil, adreçat a alumnes de 2n i 3r de primària, i la recuperació del Club de Manga, adreçat a alumnes de 5è i 6è aficionats a aquest gènere.

Escola de Música

Pel que fa a l’Escola Municipal de Música “Rafel Gibert Recasens”, que té previst iniciar el curs el 19 de setembre, manté les dades de matriculació del curs passat amb prop d’una seixantena d’alumnes matriculats. L’oferta formativa està adreçada a alumnes a partir dels 4 anys i sense límit d’edat. Les especialitats instrumentals ofertades són: clarinet, flauta, saxo, violí, guitarra, piano i bateria. D’altra banda, i en una vessant més social de l’escola, també es pot formar part de les agrupacions i formacions instrumentals com són la Banda Municipal i els Conjunts Instrumentals.

Back to top